Comunicat Ministerul Mediului Apelor si Padurilor

Primaria Municipiului Drobeta Turnu Severin aduce la cunoștința producătorilor/importatorilor și comercianților de băuturi că a început înregistrarea OBLIGATORIE în baza de date a Sistemului de Garanție – Returnare (SGR) pentru ambalajele de băuturi.

 

Sistemul de Garanție – Returnare este un program asumat de Guvernul României prin care cetățenii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 litri și 3 litri, inclusiv.

 

Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar daca respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

 

Înregistrarea în baza de date a sistemului de garanție – returnare se face pe site-ul https://returosgr.ro/ și se încheie pe 28 februarie 2023. Conform prevederilor legale, nerespectarea termenului limită de înscriere în platformă poate fi sancționată de Garda Națională de Mediu, cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei.

 

Toate materialele informative privind înregistrarea producătorilor/importatorilor și comercianților în platforma SGR pot fi descărcate din următorul link: http://files.opera-clima.ro/s/iXSzNtYeaPTqWxZ .Comunicat Ministerul Mediului

Ultima modificare: 09.02.2023 – 13:23 de către Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin

Sari la conținut