Bun venit în Municipiul Drobeta Turnu Severin

Municipiul Drobeta Turnu-Severin este reședinţa judeţului Mehedinţi și se află alături de zona sa urbană funcţională în Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia alături de judeţele Gorj, Vâlcea, Olt și Dolj. Mai exact, este așezat în partea vestică a Olteniei, coordonatele sale fiind 22° 33′ longitudine estică și 44° 38′ latitudine nordică.

În componenţa municipiului intră 3 trupuri (Vodiţa, Bahna, Slătinic ) şi 4 localităţi : oraşul Drobeta Turnu Severin, Schela Cladovei, Dudaşu Schelei şi Gura Văii. Localităţile Schela Cladovei şi Dudaşu Schelei, cu un pronunţat caracter semiurban, au fost înglobate în oraşul Drobeta Turnu Severin prin dezvoltarea spaţio – funcţională a acestuia în timp, funcţionând precum cartiere ale municipiului.

Suprafața
0 km²
Locuitori
0

Scurt istoric – trecerea spre orașul modern

Prima atestare a viitorului oraş antic Drobeta datează din perioada preromană. Matematicianul şi astronomul Claudius Ptolemaios, în al său Îndreptar geografic de la sfârşitul secolului II î. Hr., aminteşte şi aşezarea Drubetis, între cele 44 de localităţi din Dacia.  În cursul războaielor daco-romane, poziţia geostrategică de excepţie a Drobetei a fost aceea care l-a determinat pe Traian să aleagă acest loc pentru construcţia faimosului pod ridicat de Apolodor din Damasc şi să facă din Drobeta punctul central de legătură cu Imperiul. Aproape imediat, Drobeta a cunoscut o rapidă ascensiune economică, politică, edilitară, demografică şi chiar culturală, urmare a numeroasele ei legături cu lumea balcanică şi cu alte provincii ale Imperiului, cu Italia, Pontul Euxin, sudul Egeii şi chiar Orientul.
Dezvoltarea economică a condus, în mod evident, şi la evoluţia lui urbanistică. În timpul urmaşului lui Traian, împăratul Hadrian (117-138 d. Hr.), Drobeta a dobândit rangul de municipium, cu o populaţie de 14 000 locuitori, fiind catalogat ca prim centru urban din Oltenia şi al treilea din Dacia Romană.
Peste circa şapte decenii, oraşul a primit calitatea de colonia, cel mai înalt rang pe care un oraş provincial îl putea atinge în administraţia imperială romană. În timpul împăratului Septimus Severus, oraşul este atestat sub numele de colonia Septimia Drobeta, prosperitatea economică dobândită aducându-i titlul de colonia splendidissima, cu o populaţie de 40 000 de locuitori.

Cadru natural

Condiţiile climatice sunt dominate de influenţele mediteraneene şi submediteraneene caracterizate prin ierni blânde, cu valori termice medii de 00 şi veri călduroase al căror regim termic mediu atinge 280 C. Regimul eolian este aproape inexistent dat fiind că oraşul este înconjurat la nord de podişul Mehedinţi cu dealurile Vărănicului, Trestinicului, Corbului şi Buliga, iar la sud de Dunăre şi Podişul Miroc.
Punctul de trecere al frontierei cu Serbia este Porțile de Fier 1 și se află în localitatea Gura Văii, parte integrantă a municipiului. Acest punct de trecere are specific rutier. Pe raza municipiului se mai află un punct de trecere a frontierei în Portul Drobeta Turnu Severin deschis transportului internațional de mărfuri și pasageri, permițând acostarea navelor de până la 3kt. Municipiul Drobeta Turnu Severin, are în componență pe lângă orașul cu același nume următoarele localități: Schela Cladovei, Dudașul Schelei și Gura Văii. Suprafața municipiului este de 54,71 km2. Dunărea se întinde pe o lungime de 22,1 km, iar faleza este formată pe o întindere de 13,6 km.